Echo onderzoeken

Een echo is veel meer dan het maken van een mooi plaatje van uw kindje tijdens de zwangerschap.

Met een echo stellen wij op een professionele wijze vast hoe het gaat met de ontwikkeling en groei van uw kind. Het is niet alleen een waardevolle aanvulling op de zwangerschapcontroles, maar geeft naast een bijzonder en mooi kijkje in de buik ook belangrijke informatie aan uw verloskundige/ gynaecoloog over alle fases van en rondom de zwangerschap.

Wij maken uw echo’s met de modernste echotechniek en al onze echoscopisten zijn hoog opgeleid en hebben ruimschoots ervaring in het vak.

Vitaliteitsecho
Met deze echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en/of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en de eierstokken er normaal uitzien. Houdt er rekening mee dat alle echo’s voor de 10 weken zwangerschap veelal inwendig dus vaginaal worden gemaakt om zodoende het beste beeld te krijgen.

Let op: Indien je via de verloskundige / huisarts geen verwijzing hebt gekregen, maar toch graag wilt langskomen is dit altijd mogelijk. Dan dien je de kosten voorafgaand aan de echo zelf te betalen.

Termijnecho
Met deze echo wordt uw uitgerekende datum en zwangerschapsduur bepaald.

In de meeste gevallen wordt deze echo via uw buikwand gemaakt. Mogelijk is de kwaliteit van de echo via de buikwand niet voldoende, bijvoorbeeld door slechte beeldkwaliteit of andere factoren. In die gevallen wordt de echo vaginaal (via uw vagina) gemaakt. De beste termijn voor deze echo is tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

Bloedverlies
Met deze echo wordt er gekeken of uw zwangerschap intact en vitaal is. Er wordt gezocht naar de reden van het bloedverlies en of er wellicht sprake is van een miskraam.

Deze echo wordt afhankelijk van de zwangerschapsduur en de mogelijke oorzaak, via uw buikwand dan wel vaginaal (via uw vagina) gemaakt.

NIPT

U kunt kiezen voor de NIPT als u tijdens de zwangerschap al wilt weten of uw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft.

Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.

Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. U kiest zelf of u deze wilt weten. Voor meer informatie zie: https://www.pns.nl/nipt

13 weken echo / ETSEO
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind en is onderdeel van de prenatale screening. Deze echo kan worden uitgevoerd als u tussen de 12+3 – 14+3 weken zwanger bent.

U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Dit onderzoek lijkt veel op de 20 weken echo.

Let op: U kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie.

Meer informatie:
13-wekenecho
download de RIVM folder
www.pns.nl

20 weken echo / SEO

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Het is een onderdeel van de prenatale screening.

Hoofddoel van deze echo is om met name een spina bifida (open rug) op te sporen. Tegenwoordig kunnen er ook andere aangeboren afwijkingen worden opgespoord. Het SEO is een onderdeel van de prenatale screening. Het vindt plaats tussen de 18 en 21 weken zwangerschap en bij voorkeur tussen de 19- 20 weken.

Meer informatie:
20-wekenecho
download de RIVM folder
www.pns.nl

Groeiecho
Met deze echo wordt de groei van uw kind in een bepaalde zwangerschapsperiode gecontroleerd. Op deze manier kan er een inschatting worden gemaakt of uw kind een gemiddelde, (te) kleine of (te) grote groei vertoont. Deze echo wordt in principe altijd via uw buikwand gemaakt.
Placentacontrole
Deze echo is bedoeld om de locatie van de placenta ten opzichte van uw cervix (baarmoedermond) te bepalen.

U krijgt deze echo alleen als er wordt getwijfeld of de placenta in de buurt van de cervix (‘laag’) ligt. Deze echo wordt in principe altijd vaginaal (via de vagina) gemaakt. Het beste tijdstip voor deze echo ligt tussen de 30-32 weken zwangerschap.

Gynaecologische echo/ Spiraalcontrole
Als u klachten ervaart zoals; hevig bloedverlies, buikpijn en/of pijn bij het vrijen nadat er bijvoorbeeld een spiraal is geplaatst, kunt u met deze echo laten controleren of er gynaecologische bijzonderheden zijn.

Deze echo wordt altijd inwendig/vaginaal gemaakt.

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte van uw kind krijgt u verschillende screeningen (onderzoeken) aangeboden. Dit zijn de NIPT, 13- en 20-weken echo. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze onderzoeken.

Voor meer informatie over deze screeningen: bekijk deze video of kijk op www.pns.nl .

Let op!
Uw echoscopist(e) moet zich volledig op u en het onderzoek kunnen concentreren. Vandaar dat wij u dan ook zeer dringend verzoeken maximaal ÉÉN ander persoon en het liefst GEEN kinderen mee te nemen naar uw echo-onderzoek.