FAQ

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Zit het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Wat neem ik mee naar de afspraak?

Voor uw echoafspraak geldt een identificatieplicht. Daarom vragen we u het volgende mee te nemen:

  • Uw wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht).
  • Uw verzekeringspasje of het polisblad van uw zorgverzekeraar.
  • Eventueel het ingevulde echoformulier van uw verloskundige.
Hoe lang duurt de echo?
De 13 weken echo en de 20 weken echo nemen ongeveer 35 minuten in beslag. De overige medische echo’s duren ongeveer 15 minuten. Naast het echo-onderzoek zal er ook tijd voor uitleg en administratie worden gebruikt.
Is het onderzoek uitwendig of inwendig?
Alle onderzoeken beginnen in principe via de buik (uitwendig). Het kan gebeuren dat de beeldkwaliteit slecht is door bijvoorbeeld de ligging van uw kindje of de duur van de zwangerschap. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren kan het in dat geval noodzakelijk zijn om een vaginale (inwendige) echo te maken. Vóór de 10 weken zijn de meeste echo’s inwendig. In veel gevallen zal de 13 weken echo ook inwendig plaats gaan vinden. Een placenta controle rond de 30 weken is ook inwendig.
Mogen er kinderen mee naar de echo?

Uw echoscopist(e) moet zich volledig op u en het onderzoek kunnen concentreren. Daarnaast vindt het onderzoek plaats in een donkere ruimte. Dit is voor kinderen vaak niet prettig. Soms krijgt u slecht nieuws te horen.

Vandaar dat wij u dan ook zeer dringend verzoeken maximaal ÉÉN ander volwassen persoon en het liefst GEEN kinderen mee te nemen naar uw echo-onderzoek.

Hoe gaat Het Palet hier praktisch mee om:

  • Bij de 13 weken en 20 weken echo zijn kinderen ivm de concentratie van de echoscopiste sowieso niet toegestaan in de echokamer.
  • Bij alle anderen echo’s kunt in overleg uw kinderen wel meenemen in de echokamer.
Extra beeldmateriaal/ USB sticks

U krijgt na afloop van de echo altijd een foto mee van uw kindje. Dit kan zijn op fotopapier en /of op USB stick. Het is in de echokamer niet toegestaan om zelf foto-en/ of filmopnames te maken.

Wat kost een medische echo?

Doorgaans worden al uw echo’s op medische indicatie volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Het Palet kan met uw verwijzing het bedrag van de medische echo in de meeste gevallen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren.

In uitzonderlijke gevallen en in die situatie dat u geen medische verwijzing heeft, dient u de medische echo zelf middels een factuur te betalen.

Bekijk hier ons tarievenoverzicht.

Niet tevreden?

Indien u na afloop van het onderzoek niet tevreden bent en een klacht heeft, kunt u dit het beste bespreken met de behandelend echoscopist. Mocht dit voor u niet afdoende zijn, dat kunt u zich wenden tot de klachtencommissie van BEN.

Lees hier meer over onze Klachtenregeling.